top of page

Dominique Genin
M.E.R.G.E.D  18 NOVEMBER - 30 DECEMBER

Mijn werk leidt fotografie af van zijn specificiteit, het vastleggen van het moment, en wil de duur uitdrukken. Ik wil een gevoel opwekken zonder de indruk van het moment te bevriezen: het doorleefde gevoel uitrekken. Om dit te bekomen leg ik een bepaalde vorm van ambiguïteit bloot, door instabiliteit en dynamiek in het beeld te brengen. Het doel van mijn fotografie is meer om op te roepen dan om te laten zien.

Ik wijk af van een gefixeerde monoculaire visie, omdat onze ogen voortdurend in beweging zijn en de werkelijkheid een permanente constructie van sensaties is. Als kunstenaar kan mijn visie op de wereld niet beperkt blijven tot een concreet uiterlijk, herleidbaar tot rationele kennis.

Het verkennen van de grenzen tussen domeinen is één van mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Het is de rode draad in de meeste van mijn series, dit niet omdat de grenzen scheiden, maar juist omdat ze de plek zijn waar uiteenlopende zaken de dichtstbijzijnde zijn. Ik breng tegenstellingen samen, zwak licht komt uit diepe duisternis tevoorschijn, orde verschijnt in chaos, vervaging vergroot scherpte, schaduwen worden gekleurd, abstractie verbreedt de werkelijkheid, verliezen om te vinden, het organische wordt met metaal getint, de kijker wordt acteur…

Meervoudige belichting bij het fotograferen en het gebruik van handgemaakte filters vormen de basis van mijn techniek. Mijn creatieproces bestaat uit een opeenvolging van maskerende acties, voornamelijk tijdens het fotograferen, acties die de realiteit wijzigen, een soort transformatie van een bestaande realiteit naar een nieuwe vraagstelling. Soms worden bepaalde foto’s ook verrijkt met kleurvlekken die op de afgedrukte foto worden aangebracht. Ik deconstrueer de werkelijkheid, vervorm haar, verrijk haar met verschillende lagen, geef haar een andere structuur. Ik leg verschillende momenten op hetzelfde beeld, vreemde tonen, ik introduceer een zekere verwarring.

Ik produceer beelden die als onafgemaakt en rauw zouden kunnen lijken. Deze schijnbare niet-voltooiing leidt tot de onvolmaakte overdracht van een emotie, zodat de kijker zijn eigen werkelijkheid kan reconstrueren. Mijn meervoudige belichting techniek, die werd gebruikt ten tijde van de opname, introduceert een tweede zeer belangrijke factor voor mij: toeval in een doordacht proces, toeval, van waaruit ik het beeld op een iteratieve manier opbouw, soms leidt deze techniek naar een vorm van “action painting”.

Abstracte Fotografie

Dominique Genin
F916AAFB-15B5-4F99-A10B-1E8B19024303_1_201_a.jpeg

KIM VAN BOVEN

Abstracte kunst, mixed media

'Kleur, structuur, en het zoeken naar een zeker evenwicht, daarover gaat het in het oeuvre van Kim Van Boven. Wars van iedere regelgeving, iedere schilderkundige wetmatigheid, is hij een vat vol inspiratie en klasse. Zijn oeuvre bezit een zekere gevoelig-heid, een beetje mystiek, het leidt de weg naar bezinning. Hij schildert onder meer abstracte landschappen waar hij door zijn kleurkeuze de drang naar dramatiek opdrijft. Sommige schilderijen fluisteren eenzaamheid, andere dwingen tot ontzag. 

 

Hij beheerst de gevoeligheid van kleuren als geen ander. Het lijnenspel is naast de kleurkeuze van even groot belang. De krachtige verticale lijnen dwingen ontzag, terwijl de eenzame horizontale lijn zoekt naar even-wicht, naar houvast.' *

 

* by Melissa Muys

 

JOACHIM PROVOOST
M.E.R.G.E.D  7 OKTOBER - 30 DECEMBER '22

Keramiek

Joachim Provoost (1989, Roeselare) studeerde af als architect aan Sint-Lucas te Gent en heeft ondertussen 10 jaar werkervaring.  Als creatieve overflow vatte hij in 2016 de opleiding vrije keramiek aan in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Roeselare. Het directe en tactiele contact met een ruw materiaal zoals steengoedklei, vormt voor hem de perfecte balans tegenover de overwegend economische en sociaal/maatschappelijke prioriteiten in de praktijk. Het werken met klei voelt soms aan als therapie. Wat begon als een intuïtieve curiositeit, evolueerde tot een manier van denken en bovenal een passie.

 

Vanuit een uiterst intieme en persoonlijke invalshoek, vertalen en condenseren Joachim’s werken architecturale concepten en archetypes in een keramische taal. Een beeld of foto als startpunt leiden tot associaties die nieuwe vormen produceren waarin op zoek gegaan wordt naar het primitieve en het gevoelsmatige aspect in architectuur. Als kunstobjecten verzetten ze zich tegen een evidente functionaliteit, maar sluiten deze niet per se uit. De gebruiker wordt uitgedaagd.

profielfoto.jpg
foto kelly 2.jpg

KELLY WILLEMS
M.E.R.G.E.D  7 OKTOBER - 16 NOVEMBER '22

Teken- en schilderkunst

Kelly Willems (1976, Mechelen) studeerde tekenkunst, schilderkunst en projectatelier aan het SLAC te Leuven. Haar werk was onlangs te bezichtigen in het Belfort te Brugge en galerij Dessers te Hasselt waar zij als alumni van het coachingstraject Yoc mocht exposeren. Momenteel woont en werkt ze in Leuven. Waar zij ook eerder solo mocht tentoonstellen in de Romaanse Poort ism Stad Leuven en Museum M.

 

Voor Kelly Willems is de kleur zwart het licht dat niet gezien wordt. Het zwart krijgt hierdoor een spirituele lading. Het sijpelt, borrelt, strijdt, laat sporen na en komt tot rust. Geïntrigeerd door de Japanse Wabi Sabi filosofie verkent ze een eenzame, poëtische donkerte waarin ze vergankelijkheid evoceert. De sereniteit van elk beeld schuwt het meditatieve niet. Haar werk schreeuwt niet, maar nodigt uit tot eenvoud. Het is krachtig en delicaat.

bottom of page